Strona Główna
  szukaj
[więcej]
| Katalog firm | Przedsiębiorczość | Akademia zdrowia | Korepetycje | Artykuły wszystkie | Wczasy w Polsce | Patronat medialny | Kontakt
  Matura - język polski
  Matura - historia
  Matura - geografia
  Salon maturzysty
 Strefa ucznia
  Język polski
  Biologia
  Historia
  Geografia
  WOS
  Języki obce
 Przedmioty ścisłe
  Chemia
  Matematyka
  Fizyka z astronomią
  Informatyka
  Technika
 Strefa studenta
  Zarządzanie
  Ekonomia
  Prawo
  Przedsiębiorczość
  Fundusze unijne
  Rozwój lokalny
 Aktualności
  Dla maturzysty
  Edukacja
  Nagrody Nobla
  Leksykony
  Badania i rankingi
  Publikacje i recenzje
  Szlachetne zdrowie

NEWSLETTER
Artykuły na e-mail
Usuń Usuń Zapisz Zapisz
Regulamin subskrypcji >>

Translater
Słownik Kopalińskiego
Encyklopedia
  Sonda
  Forum
Charakterystyka MŚP
 
Białka
  2009-07-20
NAUKA24 nowa księgarnia - specjalistyczna, promocyjne ceny
Torby i futerały - Sklep internetowy Merkon

Głównym składnikiem organicznym każdego organizmu, jaki do tej pory został odkryty są różne rodzaje białek. Substancje te, pod względem chemicznym są biopolimerami zbudowanymi z mniejszych cząstek, aminokwasów. Aminokwasy to związki chemiczne zawierające w swojej budowie grupę aminową NH2 oraz jednocześnie grupę karboksylową COOH. Wytwarzające się pomiędzy grupą aminową jednego a karboksylową drugiego aminokwasami wiązania nazywa się amidowymi lub peptydowymi. Połączenie bardzo wielu aminokwasów daje białka.
Budowa białek jest przestrzennie skomplikowana i wykazywać może różne stopnie złożoności. Wyróżnia się cztery stopnie złożoności struktur białkowych:
1. Struktura 1-rzędowa: wyznacza liniowe ułożenie aminokwasów w cząsteczce (np. Alanina-Glicyna-Seryna ułożone liniowo)
2. Struktura 2-rzędowa to przestrzenne, regularne zwijanie się poszczególnych regionów łańcucha. Wyróżnia się dwie takie struktury: α-helisa, spiralnie skręcona nić, jak w przypadku hemoglobiny oraz β-harmonijka jak w przypadku np. fibryny. Struktura drugorzędowa jest stabilizowana wiązaniami wodorowymi.
3. 3-rzędowa struktura określa sposób dalszego przestrzennego układania się łańcuchów i stabilizowana jest przez dodatkowe wiązania jonowe, mostki siarczkowe oraz oddziaływania Waalsa.
4. Najbardziej złożoną strukturą jest struktura 4. Rzędu tworzona przez kilka podjednostek białkowych razem tworzących funkcjonalną całość. W ten sposób ukształtowane są białka złożone.
Podział białek. Najczęściej używane są dwa podziały: ze względu na pochodzenie i właściwości fizyczne. Pochodzenie białek może być roślinne lub zwierzęce. Ze względu na właściwości fizyczne wyróżniamy sferoproteiny (białka o budowie kłębuszkowatej, dobrze rozpuszczalne w wodzie i roztworach soli, należą do nich białka z grupy globulin i albumin) oraz skleroproteiny (o budowie włókienkowatej, nierozpuszczalne w wodzie jak np. kreatyna czy kolagen)
Stosuje się także podział na białka proste i złożone. Te ostatnie złożone są z cząstki białka prostego oraz tak zwanej grupy prostetycznej którą mogą stanowić atomy lub cząstki. Tworzą się wtedy np. chromoproteiny (z cząstką barwnikową), glikoproteiny (z cz. cukrową), lipoproteiny (z tłuszczami) i nukleoproteiny (z cz. kwasów nukleinowych).
Funkcjami białek są budulcowa, katalityczna, wzmacniająca, transportująca, lokomotoryczna, regulatorowa, nerwowa, odpornościowa.

Robert Wąsik
Dodatkowe informacje na temat artykułu [ PLIK rozmiar 0,00 KB ]
Zamieszczone w serwisie sciaga24.pl artykuły i opracowania nie mogą być kopiowane (w całości lub części), powielane ani zmieniane bez uprzedniej pisemnej zgody Instytutu Przedsiębiorczości i Samorządności Sp. z o.o., zgodnie z ustawą z 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. Nr 24, poz. 83 z późniejszymi zmianami).

Każdy z użytkowników niniejszego serwisu jest zobowiązany do poszanowania praw autorskich pod rygorem odpowiedzialności cywilnoprawnej oraz karnej wynikającej z przepisów tej ustawy.




Wypowiedzi na temat artykułu:
Brak wypowiedzi
Dane nowej wypowiedzi:
Pola oznaczone * muszą być koniecznie wypełnione
* Nazwa autora
E-mail
Telefon
* Treść wiadomości
Dodatkowy link http://

 Dodaj ściągę
Jesteś autorem opracowania, pracy domowej bądź sciągi?
Dodaj sciągę do serwisu!
 Testy online
Angielski [7]
Astronomia [1]
Ekonomia i Finanse [5]
Geografia [12]
Historia [10]
Hiszpański [3]
Język polski [4]
Niemiecki [1]
Ochrona zdrowia [1]
Prawo [3]
Przedsiębiorczość [3]
Savoire-vivre [1]
Testy inteligencji [4]
Unia Europejska [3]
ZYX niedostępne [9]

© Instytut Przedsiębiorczości i Samorządności 2002-2010 zdrowie| PR | Portal PR | finanse | Kobiety|